Handleiding

De Laat Hen Spreken iOS App is eenvoudig mogelijk opgebouwd. Toch volgt hier een beknopte uitleg van de werking van de App.

 

Toevoegen nieuwe categorie

Allereerst moeten er categorieēn aangemaakt worden. Aan deze categorieën kunnen vervolgens weer losse pictogrammen worden toegevoegd.

Bij het starten van de app, zie je standaard het overzicht met aanwezige categorieën. Klik rechts bovenin op de + knop om een nieuwe categorie toe te voegen.

Toevoegen nieuwe categorie

Vervolgens kun je een afbeelding selecteren voor de categorie en geef je een naam op voor de categorie. Kies vervolgens op ‘Bewaar’ om de categorie op te slaan.

Categorie toevoegen

 

Vervolgens krijg je weer het overzicht met aanwezige categorieën te zien. Druk vervolgens op de regel op de categorie die je net hebt aangemaakt.

Openen categorie

Je krijgt nu een overzicht te zien met de aanwezige pictogrammen binnen deze categorie.

Nieuw pictogram toevoegen

Door op de + te klikken rechts bovenin, kun je een nieuw pictogram aan de categorie toevoegen.

Toevoegen nieuw pictogram aan categorie

Je krijgt nu een scherm te zien waar je de details van het nieuwe pictogram op kunt geven. Selecteer in de slider (1) aan welke categorie je het nieuwe pictogram wilt toevoegen. Standaard wordt de categorie geselecteerd waaruit je net genavigeerd bent. Klik vervolgens op het afbeeldingsvak (2) om een nieuwe afbeelding toe te voegen. Je kunt afbeeldingen vanuit je fotobibliotheek toevoegen of door direct een foto via de camera te nemen.

Pictogram toevoegen 1

Vervolgens dien je een naam op te geven als label voor de pictogram (1). Bij omschrijving kun je een uitgebreidere tekst opgeven voor het pictogram (2). Deze wordt zichtbaar onder het pictogram als deze wordt weergegeven. Bij (3) kun je ervoor kiezen om ‘Tekst naar Spraak’ aan te zetten. De tekst die is opgegeven bij de omschrijving wordt dan door de ingebouwde stem uitgesproken. Bij (4) heb je de mogelijkheid om zelf een gesproken tekst op te nemen en deze aan de afbeelding te koppelen. Druk op ‘Bewaar’ om het pictogram op te slaan.

Pictogram toevoegen 2

Je komt weer uit bij het overzicht van de pictogrammen binnen de eerder geselecteerde categorie. Als je het pictogram toe hebt gevoegd aan een andere categorie dan je hiervoor vanuit bent genavigeerd zie je die hier niet direct terug. Je dient dan handmatig naar die categorie te navigeren.

Bewerken van categorie

In het overzicht met pictogrammen binnen de categorie staat een ‘bewerken’-knop. Door hier op de klikken, kun je de categorie waar je nu inzit bewerken. Je krijgt vervolgens weer hetzelfde overzicht te zien als bij het toevoegen van een nieuwe categorie. Het verschil is echter dat de velden al in zijn gevuld. Voor de gewenste aanpassingen door en kies vervolgens weer voor ‘Bewaar’.

Bekijken pictogram

Als er eenmaal categorieën en pictogrammen zijn toegevoegd, kun je door op het pictogram te klikken, het pictogram vergroot laten zien en wordt automatisch het opgenomen geluid afgespeeld. Of indien ‘Tekst naar Spraak’ is geselecteerd, wordt de tekst bij de omschrijving uitgesproken door de ingebouwde stem (het wijzigen van deze stem is in de huidige versie nog niet mogelijk).

Selecteren pictogram

In de vergrote weergave van het pictogram zitten nog enkele functionaliteit. Zo kun je door op de play knop te drukken, nogmaals het geluid afspelen.

Simulator Screen Shot 6 mrt. 2016 14.35.21

Pictogram verwijderen of wijzigen

In de vergrote weergave van het pictogram (zoals hierboven is afgebeeld) kun je ervoor kiezen om het pictogram te wijzigen (links onderin) of het pictogram te verwijderen (klik op de prullenbak). Bij het wijzigen krijg je weer eenzelfde scherm te zien als bij het aanmaken van een nieuw pictogram, echter zijn de velden nu voorzien van ingevulde waarden. Door weer op ‘Bewaar’ te drukken worden de wijzigen vervolgens opgeslagen.

Door te klikken op de prullenbak kun je het pictogram verwijderen. Je krijgt eerst nog een bevestiging of je zeker weet dat je het pictogram wilt verwijderen.

 

Succes en veel plezier met het gebruik van de Laat Hen Spreken App.

 

N.b. de App is nog vol op in ontwikkel, dus mocht je functionaliteiten wensen of missen, laat dan een berichtje achter en wie weet wordt dit meegenomen in een volgende versie. Controleer dus ook regelmatig om nieuwe versies, om de nieuwste functionaliteiten te kunnen gebruiken.