In oktober heeft het project ‘Laat Hen Spreken’ een aanmoedigingsprijs gewonnen bij De Friesland Zorgverzekeraar. Naar aanleiding van deze prijsuitreiking heeft in de Leeuwarden Courant op 14 oktober 2015 onderstaande artikel gestaan. Hierin staat onder andere beschreven hoe het idee is ontstaan.
Vol trots wijst Bas aan dat hij jarig is
HANS WILLEMS
APPELSCHA Praten heeft de verstandelijk gehandicapte Bas (28) nooit gedaan. Communiceren gaat de laatste tijd beter dankzij een hulpmiddel dat De Friesland Zorgverzekeraar beloont met een aanmoedigingsprijs van 5000 euro.
Zoek het dichtbij huis. Dat is de les van het project waarmee Eelco en Ria Galama uit Leeuwarden een prijs wonnen voor vernieuwingen in de zorg, uitgeloofd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Friesland Zorgverzekeraar.
Hun zoon Bas is verstandelijk gehandicapt en heeft nooit kunnen praten. Hij heeft het naar zijn zin in OlmenEs, maar het is soms lastig om te peilen wat hij wil. In de instelling in Appelscha wonen 131 volwassenen, van wie een aantal net als Bas grote moeite heeft om zich verstaanbaar te maken.
Menno, broer van Bas, bedacht er iets op, in samenspraak met het personeel van de instelling op antroposofische grondslag. Via een app ontwikkelde Menno een hele reeks plaatjes die zijn broer steeds beter weet te herkennen om er mee te communiceren.
„Laatst kon hij voor het eerst aan- wijzen dat hij die dag jarig was”, vertelt moeder Ria. „En bij de maaltijden wist hij ineens duidelijk te maken dat hij naast kaas en vleeswaren ook pindakaas op zijn boterhammen blieft. Lezen en schrijven kan hij niet, maar met de iPad is hij verrassend goed.” „Het lijkt of er wat nieuwe deurtjes zijn geopend bij Bas”, vult vader Eelco aan.
Ook de medewerkers van Olmen-Es zijn opgetogen over de ontwikkeling van Bas, die al elf jaar in het huis woont. De instelling werkt al veel met hulpgebaren, pictogrammen en andere hulpmiddelen bij de communicatie. De ervaringen met Bas leren dat de aanpak nog individueler moet en dat bewoners soms tot meer in staat zijn dan gedacht werd.
Met de aanmoedigingspremie van 5000 euro kan de app verbeterd en uitgebreid worden en toegepast bij anderen. Eelco Galama, penningmeester van de cliëntenraad, vindt het een mooi bewijs dat het samen optrekken van naasten, begeleiders en deskundigen tot de betere zorg kan leiden. „En de medewerkers van OlmenEs leren er zelf ook weer van.”
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.